Mütenebbi kavramı neyi ifade eder?
Dureyd (ö. 321/933) ve Ebû Alî el-Fârisî (ö. 377/987) gibi dönemin aydınlarıyla tanıştı. Aynı zamanda Ebû Umar ez-Zâhid, Nifṭaveyh ve İbn Durusteveyh’den edebiyat, dil bilgisi ve şiir dersleri aldı. Ebû Tayyip’in lakabı El-Mütenebbi “peygamberlik eden, geleceği tahmin eden” anlamına gelir.
Ebu Tayyip kimdir?
Hadis hafızı ve kıraat alimi. Hadis hafızı ve tarihçisi, Târîḫu Bağdâd adlı eseriyle tanınmıştır.
Kadı ibn Tayyib kimdir?
Hekim, filozof ve Hristiyan ilahiyatçı. Muhtemelen 370 (980) yılı civarında Bağdat’ta doğdu. Batı’da Abulpharagius Abdalla Benattibus olarak bilinir. Abbasi halifeleri Kādir-Billâh ve Kāim-Biemrilâh döneminde Bağdat’ta yaşadı.
Bâkıllânî hangi mezheptir?
Bakillani, inanç bakımından Eş’ari olmasına rağmen fıkıhta Maliki mezhebini benimsemiştir.
Kadı Ebu Şuca kimdir?
Aslen İsfahanlıdır ve 434 (1042-43) yılında Basra’da doğmuştur. Eğitim hayatı hakkında bilgi yoktur. Basra’da kırk yıldan fazla Şafii fıkhı okutmuştur. Bazı kaynaklarda kendisine atfedilen “el-Kādî” unvanı, bir süre kadı olarak görev yaptığını göstermektedir.
Ebubekir Bâkıllânî kimdir?
Ebu Bekir Muhammed bin Tayyib el-Baqillani (Arapça: ابو بكر محمد بن الطيب الباقلانی; yaklaşık 950 – 5 Haziran 1013), yaşamı boyunca daha çok Bakillani olarak bilinen, Arap teolojisi, fıkıh, mantık ve hadis bilginiydi. Eş’arî mezhebini güçlendirdi.
Eşari görüşü nedir?
Eş’arilik, inancında genellikle orta bir konumda yer alsa da, genellikle Mu’tezile’den çok Selefiliğe yakındır. Doğal olaylar, nedenleri bilinmeyen (kendileri tarafından bilinen) tamamen ilahi bir ilkenin ürünüdür ve bu ilkeye tabidirler. Bu anlayış, tüm doğal olayları ilahi eylemler haline getirir.
Eş arı neyi savunur?
Eş’ariler, Allah’ın ezeli sıfatlara sahip olduğunu söyleyerek sıfatları değiştiren Mu’tezile’den ve Allah’ın ne zatında, ne isminde, ne sıfat ve fiillerinde hiçbir yaratığa benzemediğini söyleyerek O’nu taklit ve güzel gösteren Mu’tezile’den uzaklaşmış, Ehl-i Ehl-i Eş’ari’ye karşı ise Sünnet’in inandığı beraati savunmuştur.
İnkasul edille ne demek?
Kelam ilminde yıllardır önemli bir delil ve araç olarak “inikas-ı edille” denilen bir hüküm kullanılmıştır. Anlamı şudur: “Delilerin delili ile sonuç da ispat edilir.” Yani. Mesela, meleklerin varlığına dair bir delil çürütülürse, meleklere olan inanç da çürütülmüş olur.